Sodelovanje z vplivneži in spletnimi mediji v pr kampanji

 

2017-04-06 caspar-rubin-640x427.jpg

Vaše podjetje predstavlja nov izdelek (lahko tudi dogodek, storitev, pobudo, karkoli, s čimer se želite predstaviti javnosti), s katerim bi radi dosegli čim širši krog potencialnih kupcev oziroma uporabnikov. Poleg lastnih komunikacijskih kanalov, ki ste jih vzpostavili na svoji spletni strani in družbenih medijih (npr. Facebook stran, LinkedIn poslovna stran, Twitter profil), vam do širše javnosti lahko pomaga tudi sodelovanje z relevantnimi spletnimi portali in vplivnimi uporabniki družbenih medijev.

Načrtovanje promocijske kampanje

Preden pričnete s komunikacijskimi aktivnostmi, vas čaka še nekaj dela z načrtovanjem. To vam bo olajšalo izvajanje kampanje ter vam omogočilo spremljanje njene uspešnosti, s čimer boste lahko tudi malce optimizirali komuniciranje, če se izkaže, da ne dosegate željenih učinkov. V procesu načrtovanja sta najpomembnejši dve stvari:

  • zelo dobro spoznajte svojo ciljno skupino in vse aktivnosti čim bolj prilagodite njenim navadam in pričakovanjem v različnih fazah nakupnega procesa,
  • določite merljive komunikacijske in poslovne cilje svoje kampanje.

Skozi intervjuje z obstoječimi in potencialnimi uporabniki vaših izdelkov oziroma storitev ustvarite persone, ki so nekakšni tipični predstavniki posameznih ciljnih skupin, ki jih nagovarjate. Pri tem si pomagajte z vzorcem iz naše e-knjige Vodič po učinkovitem vsebinskem marketingu. Ti podatki so vaš sveti gral. Iz njih boste izhajali pri oblikovanju celotne promocijske kampanje.

Čaka vas še določitev merljivih komunikacijskih in poslovnih ciljev promocije. Bodite realistični, ne zadajajte si nemogočega.

Komunikacijski cilji so na primer:

  • v času kampanje bomo povečali obisk spletnega mesta s profilov v družbenih medijih za 70 %,
  • za 15 % povečali zavedanje o znamki v ciljni skupini,
  • v času kampanje bi radi s sporočilom dosegli 30 % več uporabnikov Facebooka.

Poslovni cilji so:

  • v času kampanje bi radi prodali 500 izdelkov (vstopnic, storitev, ipd.),
  • radi bi za 25 % povečali bazo kontaktov,
  • dosegli bi radi tržišče v sosednji državi (10 % delež nakupov).

Priprava promocijskih gradiv

Novinarjem in uporabnikom družbenih medijev, s katerimi boste sodelovali v promocijski kampanji, pripravite vse potrebne materiale, ki bodo predstavili vaš izdelek. To ne pomeni čimveč materialov, to pomeni toliko materialov, da bodo na jedrnat način dobili vse potrebne informacije. Nekateri bodo materiale objavili na svojih spletnih kanalih, zato imejte pri pripravi v mislih tudi končne bralce oziroma sledilce, ki ustrezajo parametrom vaših person.

Materialov ne pošiljajte kot priponke k e-pošti, saj tvegate slabo voljo prejemnikov velikanskih datotek, raje v sklopu spletne strani ali katerega od ponudnikov hrambe datotek v oblaku pripravite novinarsko mapo, ki bo vsebovala različne materiale z informacijami. To so lahko:

  • daljša in krajša različica sporočil za medije
  • kratke biografije ključnih oseb
  • fotografije izdelka (ali preteklih sorodnih dogodkov, uporabnikov storitve, razlogov za dobrodelne pobude ipd.)
  • elementi celostne grafične podobe s priročnikom za njihovo uporabo
  • video in zvočne datoteke v daljših in krajših verzijah

Povezavo na mapo vključite v e-obvestila, ki jih boste razpošiljali novinarjem in uporabnikom družbenih medijev.

Ne pozabite pripraviti tudi promocijskih izvodov izdelka oziroma organizirane predstavitve z možnostjo preizkusa tako za novinarje, kot tudi za uporabnike družbenih medijev.

Uporabnikom boste močno olajšali delo, če boste vse datoteke (sporočila za medije, biografije, video in zvočne datoteke) poimenovali tako, da bo iz imena jasno, kaj vsebujejo in kdo so avtoriji ter povsod, kjer je mogoče, navajali tudi kontaktne številke in e-naslove, kjer lahko pridobijo več informacij.

Zelo pomembno je, da so vsebine res kakovostne in relevantne!

Sodelovanje s spletnimi novinarji in vplivnimi uporabniki družbenih medijev

Še preden nadaljujemo, bi radi poudarili, da vplivni mediji oziroma tviteraši, blogerji, instagramerji ipd. niso tisti, ki imajo na posamezni platformi največ bralcev in sledilcev, ampak tisti, ki najbolj nagovarjajo vašo ciljno skupino. Torej, ne glejte števila sledilcev, ampak kdo ti sledilci so in kaj imajo skupnega z vašimi personami. Vseeno pa so vam pri tem lahko v pomoč podatki MOSS - merjenja obiskanosti spletnih strani, ki jih ažurirajo vsak mesec.

Sestavite si seznam novinarjev, ki pokrivajo vaše področje in ga redno posodabljajte s svežimi podatki. Bodite selektivni in ne pošiljajte obvestil vsevprek, saj večina novinarjev ne mara prejemati promocijskih obvestil za stvari, ki ne sodijo v njihovo polje dela.

Enako velja za blogerje in vplivne uporabnike družbenih medijev. Nanje se obrnite osebno (večina ima na blogih naveden e-naslov, sicer pa so navadno dosegljivi tudi preko zasebnih sporočil na posameznih družbenih medijih). Pojasnite jim, zakaj bi radi sodelovali z njimi in kakšna so vaša pričakovanja. Uskladite jih in se držite svojega dela dogovora.

Deljenje objav na lastnih komunikacijskih kanalih

Objave na spletnih medijih in na profilih vplivnih uporabnikov delite tudi na svojih komunikacijskih kanalih (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ipd.). Dodajte jim kratke opise, ki jih prilagodite vsakemu kanalu in poskrbite, da dosežejo vaše uporabnike. Izberite nekaj najboljših citatov in jih uporabite kot novo vsebino za predstavitev vaše ponudbe. Poleg tega poskrbite, da bodo tudi ob vsebinah na vaših spletnih straneh gumbi za enostavno posredovanje na relevantne družbene medije (share gumbi).

Analiza in merjenje uspešnosti

Skrbno vsak dan spremljajte učinke kampanje in jih primerjajte z zadanimi cilji. Če opazite možnosti za izboljšave, korigirajte smer in sproti iščite nove priložnosti za sodelovanja.

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.